Bürokráciafigyelő Hivatal

Egy egyszerűnek tűnő ingatlan-adásvétel kálváriája

2017. szeptember 07. - Bürokráciafigyelő

Azt gondolná az ember, hogy egy lakást eladni ugyanolyan egyszerű, mint egy használt mobiltelefont, legfeljebb a nagyobb összegekre való tekintettel egy kicsivel több papírmunkával jár. Egy ideális országban, ahol az állam és a különféle hivatalok nem az állampolgárok életének megnehezítésére esküdtek össze, ez pontosan így is lenne - hogy ettől az országtól milyen messze vagyunk, azt az alábbi saját, régóta húzódó történet kiválóan bemutatja...

2017. január: adnánk el egy lakást. Eddig ki volt adva, a bérlő veszi meg, sima ügy mindenféle bonyodalmak nélkül - gondoljuk mindannyian. Naivitás lvl végtelen…

2d274907011934-today-home-sale-141016.jpg

2017. február: kiderül, hogy sok évvel ezelőtti közösköltség-tartozás (120 000 Ft) miatt végrehajtási jogot jegyeztek be rá. Ez a mi sarunk volt, de már rég kifizettük, csak a végrehajtó valamiért baszott elintézni az adminisztrációt, és ez most derült ki. 

Telefon a végrehajtónak: hopp, tényleg, de ez nem az ő hibájuk, mert a végrehajtást kérő (a közös képviselet) nem szólt nekik, hogy kifizettük, érdeklődjünk nála.

Telefon a közös képviselőnek: hopp, tényleg, nem szóltak, majd írnak a végrehajtónak, hogy indulhat a törlés, várhatóan 1-2 hét (!) és rendben vagyunk. (Büdos kurva anyátok picsája #1: Egy-két óra oké, egy-két nap határeset, de mi a fasz egy hét ezen, pláne kettő?)

2017. március: telefon a végrehajtónak, igen, rendben vagyunk, indítjuk a törlést, várhatóan 1-2 hét, és kész (büdös kurva anyátok picsája #2)

2017. április: ügyvédhez be, nézze már meg, indítható-e az adásvétel. Nem, a tulajdoni lapon még mindig ott a végrehajtási jog. Büdös kurva anyátok picsája #3

Telefon a végrehajtónak: elvileg 30 nap az átfutási idő (büdös kurva anyátok picsája #4, az már rég letelt) várjunk még egy-két hetet (büdös kurva anyátok picsája #4,5)

2017. május: ügyvédhez be, nézze már meg, indítható-e az adásvétel. Nem, a tulajdoni lapon még mindig ott a végrehajtási jog. Büdös kurva anyátok picsája #5

Megteszik, hogy szólnak, ha indíthatjuk? Meg. Jó.

2017. június: semmi. Egyik nap pont arra járok, mert egy rikta Pokémon bukkan fel az ügyvédi iroda előtt, gondoltam beugrok rákérdezni, hogy mi van, indítható-e már az adásvétel. Sajnos ****ka aki ezt intézi, pont szabin van, de majd szólnak - jó, nem gond.

2017. július: semmi, büdös kurva anyátok picsája #6. Egyik nap egy rikta Pokémon bukkan fel az ügyvédi iroda előtt, és ha már arra járok, beugrok rákérdezni, hogy mi van, indítható-e már az adásvétel. Nem, még mindig nincs törölve a tulajdoni lapról a végrehajtói jog. WTF van már a büdös kurva anyátok picsája #7 #8 és #9, már nem is számolom tovább, baszódna meg mindenki, aki ebben részt vesz, és még van pofája fizetést is kapni érte.

Telefon a végrehajtónak: hát ők elküldték már az illetékes földhivatalnak áprilisban, be kell menni, ki kell fizetni 6600 Forint eljárási díjat (vagy mi a szart) és kész is vagyunk.

2017. augusztus eleje: irány a földhivatal, biztos ami biztos 6600 Forint készpénzzel, hogy fizetnék. Azt nem lehet, mert ahhoz előbb a végrehajtónak el kell küldenie a törlési engedélyt. Már elküldte - nagy tanácstalanság, ügyintéző hölgy eltűnik, 10 perc múlva egy kollégával jön vissza: valóban, de június 20-án visszament, mert nem lett kifizetve a 6600 Forint. Mondom nekik: de pont azért jöttem, hogy ezt kifizessem! Akkor szóljak a végrehajtónak, hogy küldje el újra a törlési engedélyt, utána 1-2 hét múlva jöhetek kifizetni (basszátok már meg mind, ezt június 20 előtt nem lehetett volna mondani? Elvileg kapnunk kellett volna róla levelet - nem kaptunk, hova küldték? - nem tudják - oké)

Telefon a végrehajtónak, küldje el újra ezeknek a faszkalapoknak.

2017. augusztus közepe, földhivatal: megjött már az engedély? Nem.

2017. augusztus vége, földhivatal: megjött már az engedély? Nem.

2017. szeptember 1, földhivatal: megjött már az engedély? Nem. 

Ingerült telefon a végrehajtónak: elküldték azt a szart? Igen, augusztus 7-én. Ha esetleg nem érne oda, menjek be személyesen hétfőn délelőtt 8 és 11 vagy szerdán délután 2 és 6 között, adnak egy papírt, amit bevihetek a földhivatalba, és akkor már biztos megengedik, hogy fizessek. (a végrehajtó iroda Budapest, a földhivatal pedig Hatvan, csak hogy egyszerű legyen)

2017. szeptember 6 délelőtt: Telefon a földhivatalnak: megjött már az engedély? Nem. Ennyi idő alatt már meg kellett volna jönnie, biztos elkeveredett a postán.

2017. szeptember 6, 14:00: a személyes ügyintézés kezdő időpontjára ideérve a 28-as sorszámot kaptam a végrehajtónán, kurva meleg van, és egy kisgyerek megállás nélkül visít. Eszembe jut, hogy kellett volna az a balta. Szerencsére behívják a 21-es számú sorstársat, egy kicsit megnyugodtam. A visítós gyereket is pont elvitték, mire ezt leírtam…

2017. szeptember 6, 14:55: kezemben a Szent Papír, még Szent Pecsét is van rajta, mehetek Hatvanba, de ma már nem, mert nem érek oda ügyfélfogadási időben, ami legközelebb péntek 8:00 - 14:00 között van, folyt. köv. akkor. Addig elküldöm a sztorit a Tékozló Homárnak, és lehet, hogy indítok kifejezetten ezeknek egy tematikus blogot...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://burokraciafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7412808732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása